چهارضلعی انتخابات مجلس
با توجه به تغییر ذائقه مردم که در انتخابات 92 آن را نمایان کردند گروه بندیهای سیاسی در انتخابات مجلس دهم به نظر متفاوت خواهد بود البته رقابت به شکل سنتی میان اصلاحطلبان و اصولگرایان در جریان است اما با تفاوتهای مشهود؛ چنانکه اصولگرایان به گمان آگاهان بهواسطه اختلافات عمیق ایدئولوژیکی که میانشان پدید آمده به یک لیست مشترک نخواهند رسید. به عنوان مثال از هماکنون پیش بینی میشود که طیف احمدینژاد قائل به ارائه لیست مشترک با اصولگرایان سنتی که سالها به انتقاد از این طیف پرداختند نخواهد بود و سفرهای استانی محمود احمدینژاد هم موید این ماجراست که آنها در اندیشه ارائه لیست جداگانه هستند اما به خوبی واقفند که لیستی با اکثریت افراد ناشناخته شانسی برای پیروزی ندارد پس احتمال دارد اصولگرایانی را وارد گود کنند که تمایلی به اطاعت از اصولگرایان سنتی ندارند. پس ائتلاف جدیدی شکل خواهد گرفت که میتوان آنها را «اصولگرایان مدرن» نامید. اصولگرایان سنتی شامل طیفهایی اعم از موتلفه، ایثارگران، جامعه اسلامی مهندسین، جامعه مدرسین و جامعه روحانیت میشود که حاضر نیستند از مواضع خود کوتاه بیایند و آنچه طیف احمدینژاد در 8 سال گفته است را بپذیرند. آنها البته میدانند رای ثابتی در جامعه دارند و حامیان آنها شناخته شده هستند بنابراین واهمه کمی از پیوستن اعضای خود به اصولگرایان مدرن دارند اما از فعالیت این طیف جدید خشنود نیستند چرا که میدانند در نبود آنها رای بیشتر حامیان جریان اصولگرایی به یک سبد ریخته میشد و حالا این آرا تقسیم خواهد شد. اصلاحطلبان اما به دلیل اینکه سالها در مسند قدرت نبودند انشقاقی در درون خود احساس نمیکنند و آنچه به عنوان مثال به نام «حزب ندا» فعال است ذرهای کوچک است که در دنیای وحدت اصلاحطلبان دیده نمیشود و اصولا خطری برای سبد رای این جریان ندارد. آنچه اصلاحطلبان را نگران میکند عدماحراز صلاحیت اعضایشان است که به همین دلیل احتمال دارد با لیستی با حضور افراد نه چندان معروف و سرشناس در انتخابات حضور پیدا کنند.
گروه جدیدی که در این دوره از انتخابات مجلس پیروزی خود در خرداد 92 را به رخ اصولگرایان خواهد کشید میانهروها و اعتدالطلبان هستند. اینان که پس از انتخابات ریاستجمهوری برای خود قدرت تاثیرگذاری زیادی متصور هستند درصددند همانند مجلس ششم که اکثریت اصلاحطلبان پیروز در انتخابات ریاستجمهوری هفتم آن را تشکیل دادند، کرسیهایی از مجلس دهم را به نام خود کنند اما به نظر میرسد تمایل جامعه به اصلاحطلبان در آن سال بیش از اعتدالطلبان در سال جاری باشد چرا که تحول در ساختار سیاسی کشور در سال 76 قابل مقایسه با سال 92 نیست.
با این اوصاف پیشبینی میشود مجلس دهم با ترکیب متعادلی از اصلاحطلبان و اصولگرایان تشکیل شود و آرای اصلاحطلبان به واسطه غیبتشان در هشتسال دولت اصولگرا و آغاز دوباره با پیروزی حسن روحانی بیش از تصور باشد و در این میان سهمی از این پیروزی به میانهروها خواهد رسید که البته کرسیهای آنها در این مجلس آنچنان زیاد نیست. اصولگرایان اگر با دو لیست در انتخابات حضور داشته باشند قطعا نمیتوانند اکثریت کرسیها را در اختیار داشته باشند و اختلاف کرسیهای آنها با اصلاحطلبان و میانهروها بسیار کم خواهد بود.