باید با داعش جنگید؛ اما بدون کمک ایران
روزنامه ایندیپندنت 24 دسامبر 2014 (۳ دی) در مقالهای به جایگاه ایران در مبارزه با گروه تروریستی داعش پرداخت و نوشت: بنیادگرایی مذهبی ایران مانند دولت اسلامی (داعش) مخرب است. عراق در آتش میسوزد و بهگمان، تلاشهای نیروهای ائتلاف علیه دولت اسلامی، اوضاع چندان تغییر نکرده است. هرجومرج، تروریسم، فساد و سوءاستفاده نظاممند از حقوق بشر چهره هر روزه زندگی در عراق است. اعدام، تجاوز و خشونت علیه زنان نیز بر این کشور سایه افکنده است. بحران کنونی که سالها تحت حاکمیت فرقهگرایانه نوری مالکی، نخستوزیر عراق، تشدید شد، عمدتاً محصول سیاستهای اشتباه آمریکا در دوران پس از حمله به عراق است. این کشمکش، حال به تهدیدی جهانی و رعبآور بدل شده است. بزرگترین اشتباه آمریکا، رها کردن نظم نوظهور پس از جنگ در عراق و دادن امور به دست ایران و دستنشاندههای این کشور بود. این موضوع، روحانیون ایران را قادر کرد به سیاست سیساله خود برای صدور انقلاب دست یابند.
در ادامه مقاله آمده است: به لحاظ قانون اساسی، صدور بنیادگرایی اسلامی از جانب ایران متضمن سیاست خارجی کلی این کشور است. وظیفه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی قدس (بازوی برونمرزی آن) اجرا و تحقق این هدف اصلی است. طی دهه گذشته، رژیم ایران تسلط خود را در عراق از طریق ایجاد و تقویت شبهنظامیان شیعه تقویت کرده است. آنها تسلط محلی را به دست گرفتهاند و شبهنظامیان و گروههای عراقی طرفدار ایران به درون ساختارهای سیاسی، نظامی، امنیتی و اقتصادی عراق نفوذ کردهاند. آنها در عین حال که آمریکا را فریب میدادند در جنگ علیه تروریسم دخیل هستند، برای دستیابی به اهداف خود تلاش کردند.
در پایان مقاله آمده است: پرسش اینجاست که آمریکا چه کاری باید انجام دهد؟ سه ماه حملات نیروهای ائتلاف، تنها دستاوردهای اندکی داشته که دلیل آن، نبود یک نیروی زمینی قابل اتکاست. آمریکا و بغداد نتوانستهاند سنیها و قبایل عراق را که در جنگ با عراق تجربه دارند، سازماندهی کنند. اکثریت سنیها و قبایل عراق که تا چند ماه پیش علیه مالکی میجنگیدند، حال صحنه را ترک کردهاند و برخی از آنها جذب دولت اسلامی شدهاند. نمیتوان این بحران را بدون مشارکت کامل و فعال سنیها و نیروهای قبیلهای در بازسازی روند سیاسی حل و فصل کرد. این سیاست نوین و فعال باید شامل مهار جدی نفوذ ایران در عراق و مهار نیروها و شبهنظامیان شیعه دستنشانده ایران باشد. غرب برای شکست داعش باید فراتر از حملات هوایی، پاسخی فراگیرتر و کاملتر داشته باشد.
تحلیل: این روزنامه انگلیسی نتوانسته خشم خود را از نفوذ معنوی جمهوری اسلامی در عراق پنهان سازد؛ از همینرو برای عوامفریبی و تفرقهافکنی در عراق، اتهاماتی را به جمهوری اسلامی نسبت میدهد که در مجموع با واکاوی این مقاله، این موارد استخراج میشود: 1- اذعان به نفوذ گسترده ایران در عراق؛ 2- سه ماه بمباران بدون هیچ دستاورد ائتلاف به اصطلاح ضدداعش به سرکردگی آمریکا؛ 3- کوبیدن بر طبل تفرقهافکنی با طرح بحث شیعه و سنی و قبیله و عشیره و...؛ 4- و مهمتر از همه، مبرا کردن دامن غرب و مرتجعان منطقه در تشکیل گروه تروریستی داعش!